elysium01

Året är 2154 och världen är delad: de rika lever lyxliv uppe på rymdstationen Elysium, medan de fattiga lever i misär på jorden. Huvudrollerna spelas av Matt Damon och Jodie Foster, medan filmen regisseras Neill Blomkamp – mannen bakom den hyllade District 9.

Jag ska vara ärlig och dumförklara mig direkt: jag har inte sett District 9. Det betyder också att jag inte har någon relation till Neill Blomkamp eller hans sätt att göra film. Jag har bara hört positiva saker om både honom och filmen, men eftersom District 9:s tema inte tilltalade mig var jag inte särskilt intresserad av Elysium. Jag hade definitivt inte tänkt att se den på bio hade jag bestämt mig för. Fram tills nyligen.

Om jag varit själv hade jag aldrig valt att se Elysium på bio, men eftersom jag var i ett sällskap fick det bli den. Förväntningarna jag hade på filmen var i princip noll då jag helt saknade koll på handlingen. Jag förväntade mig samma typ av samhällsallegori av som District 9 var. Så här i efterhand är det lätt att konstatera att så inte blev fallet.

elysium02

Filmen presenterar främst två viktiga personer. Först har vi Max som lever på jorden med ett skitigt förflutet och som numera försöker leva ett ärligt liv. Sedan har vi Delacourt (Jodie Foster) som är en av de mest inflytelserika individerna ombord Elysium och som är beredd att ta till vilka smutsiga medel som helst för att bevara den livskomforten.

Min tidiga förväntning är att Blomkamp ämnar att förmedla någonting djupt och klokt kring den här konflikten. Så blir dock aldrig fallet. Jag vet inte om det är jag som förväntar mig för mycket, men det blir aldrig någonting djupare sagt om konflikten. Vi får se hur illa ställt Max har det i sitt vardagsliv och hur han träffar sin barndomskärlek och blir sjuk, allt för att motivera honom att ta sig upp till Elysium. Delacourt å andra sidan får inget som helst djup alls. Lite i förbigående slängs argumentet “Jag är ond för att alla ni andra ombord Elysium ska ha det gott” ut, men det fördjupas aldrig djupare än så. Delacourt finns inte där för att belysa den andra sidans ståndpunkter utan bara för att erbjuda en bad guy, som till råga på allt försvinner ur filmen allt för tidigt.

Det här är också mitt största problem med filmen också: premissen är intressant, men handlingen lever inte upp till den. Istället handlar det mer om spektaklet och Max resa till att bli en traditionell actionhjälte. Det är helt enkelt mer explosioner och mindre hjärna än vad jag förväntade mig. Som actionfilm är den helt okej, även om den aldrig riktigt excellerar.

elysium03

Sammanfattning

Elysium är definitivt en sevärd film om du gillar actionfylld science fiction som gärna utger sig för att vara lite djupare än vad den egentligen är. Det är inget mästerverk, men inte heller någon kalkonrulle.

Dåligt

  • Ytliga karaktärer med lite för enkla motiv.
  • Klasskonflikten tas inte tillvara på.
  • När till och med jag ser logiska luckor i filmen är det illa.

Bra

  • Premissen är väldigt bra och är som bäddad för en intressant film (eller, ännu hellre, tv-serie).
  • Rymdstationen Elysium är väldigt snyggt designad.
  • Jag är svag för både Jodie Foster och William Fichtner, även om ingen av dem gör någon briljant insats i filmen.